Emlékfaültetés Thummerer Vilmos emlékére

2022. szeptember 2./Faültetés

Emlékfaültetés Thummerer Vilmos (1943-2021) szőlész-borász, az Egri Borvidéken végzett kimagasló munkája emlékére szeptember 17-én 9.00 órától Egerben a Ráckapu téri Vincellér emlékparkban.

 Thummerer Vilmos 1943-ban Kárpátalján született egy német származású család negyedik gyermekeként. A család a front elől menekült el innen 1944-ben, majd a háború után Egerben telepedtek le. Édesapja erdész lett, ő az általános iskolai, gimnáziumi és felsőfokú tanulmányai alatt a szünetekben folyamatosan dolgozott.

Thummerer Vilmos Kecskeméten végzett szőlész borász gyümölcstermesztőként, majd a Csányi Állami Gazdaságban volt gyakornok, később ágazatvezető. A Nagyrédei Termelőszövetkezetben kerületvezetőként dolgozott. Itt nagy feladatot, komoly megbecsülést kapott, mégis másra vágyott: önálló magángazdaságot létrehozni. Ezért 1971-ben feleségével és két lányával hazajött Egerbe és rózsatő és vágott virág termesztésbe fogtak a céljaik anyagi alapjának megteremtése érdekében.

Feleségével 1984-ben indították el az Egri Borvidéken a szőlő- és bortermelői családi vállalkozásukat, melyet fokozatosan bővítettek. A rendszerváltozás hozta meg igazán a lehetőséget a szőlő- és bortermelői terveikhez. Noszvajon vásároltak egy 1400 négyzetméteres üres, elhanyagolt pincét. Hosszú évek munkájával, sok lemondással sikerült ezt a pincét kibővíteni, ami ma világszínvonalú technológiával van felszerelve. A pince ma 4200 négyzetméteres, 16 ezer hektoliteres tárolókapacitása van. Jelenleg közel 100 hektáros szőlőterületen gazdálkodnak. A Thummerer Pincészet az Egri Borvidék meghatározó borászatává vált.

Thummerer Vilmos a tömegtermelés helyett a minőségi szőlőtermelést tűzte ki célul, és ennek megfelelően alakította a bortermelést is. Ez jó útnak bizonyult, sorban jöttek a sikerek, elismerések. A Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok borai számtalan sikert értek el a magyarországi és nemzetközi borversenyeken.

Thummerer Vilmos a magyar borásztársadalom kiemelkedő alakja volt. Szakmai és emberi példamutatásával hozzájárult az Egri borvidék sikeréhez.

Pályafutása során sok elismerésben részesült, így:

  • 1995-ben Thummerer Vilmos lett az Év Bortermelője
  • 1994-ben és 1996-ban A Legeredményesebb családi pincészet elismerés
  • 2011-ben Az év pincészete 2011. elismerés
  • 2013-ban és 2017-ben Magyarország legeredményesebb pincészete
  • 2018-ban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Thummerer Vilmos
  • 2022-ben Borászok Borászának Thummerer Vilmost választották, amelyet sajnos már nem érhetett meg.

Múlhatatlan érdemei előtt e faültetéssel tisztelgünk.

Vasné Ignácz Katalin elnök
Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Hozzászólok

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara