Rólunk

Egri Borbarát Hölgyek

Egyesülete

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2002-ben alakult, Gál Tibor borász kezdeményezésére. Gál Tibort a magyar bor utazó nagykövetének is nevezik, hiszen az Egri borvidék népszerűsítésén túl szívügyének tekintette a magyar bor széles körben történő megismertetését. Vallotta, hogy a nők plusz értéket képesek hozzáadni az adott borhoz, nevezetesen az érzékenységet, a női létből fakadó együttműködés-teremtés képességét.

Elsősorban az egri borvidék- és borainak népszerűsítését, a magyar és helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítését, ápolását és terjesztését tűztük ki célul, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit.

Egyesületünk alapszabályzata kimondja, hogy feladatunk a közösségi-, kulturális hagyományok és értékek ápolása, megőrzése és továbbadása.

Eddigi munkánk elsősorban Eger és környékén meglévő kulturális hagyományok ápolásáról szólt, melyek a magyar és helyi szőlőtermeléshez és borászathoz kapcsolódtak, azonban lehetőségeinkhez képest igyekszünk olyan szakmai utakon is részt venni, ahová borvidékünk- és Eger város értékeit elvihetjük

Feladataink közé tartozik szakmai továbbképzések- illetve borral kapcsolatos rendezvények szervezése, és azokon való részvétel.

Rendszeresen megjelenünk az egri, egerszóláti, egerszalóki és novaji szüreti felvonulásokon, a Szent Donát napján a jó termésért való könyörgésen, a Szent János napi borszentelésen az egri Bazilikában. Az Egri Bikavér Ünnepen és az Egri Csillag bontáson illetve az Egri Csillag Fesztiválon.

A hagyományok tiszteletére létrehoztuk a Vincellér Emlékparkot, valamint Gál Tibor világhírű borászunk születésének 50. évfordulójára, szobrot állíttattunk.

Kiemelkedő munkánkért a Szőlő és Borkultúráért kitüntetést is megkaptuk Eger város Önkormányzatától.

Saját hagyományokat is teremtettünk, melyeket évről évre megrendezünk és továbbfejlesztünk:

  • megrendezzük az Egri Borok Bálját,
  • évente kiválasztjuk a Borbarát Hölgyek borát, melyet a Bikavér Ünnepen saját sátorban bemutatunk,
  • faültetéssel emlékezünk a borvidék kiemelkedő alakjaira a Vincellér parkban.

Rendszeresen meghívást kapunk Eger város polgármesteri hivatalától a város szőlővel, borral kapcsolatos, illetve kulturális rendezvényeire, melyeken részt veszünk.

Mint civil szervezet, érzékenyen reagálunk, és segítünk azokon az embereken, akiket természeti katasztrófa ért.

Elnökség és tagság

ELNÖK: Vasné Ignácz Katalin
ALELNÖK: Dudásné Mészáros Ildikó
TITKÁR: Gál Tiborné
TAGOK: Harasztiné Lajtár Klára, Farkas Sándorné, Tóth Katalin, Vályi Katalin, Majoros Éva, Kelemen Pálné, Udzeliné Murányi Enikő, Fabókné Kiss Katalin, Kissné Rabóczki Barbara, Pap Gabriella, Égető Ildikó, Korózsné Bata Irén, Montvai Katalin

Egri Borbarát Hölgyek

Közérdekű dokumentumok

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara