Rólunk

Egri Borbarát Hölgyek

Egyesülete

Az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2002-ben alakult, Gál Tibor borász kezdeményezésére. Gál Tibort a magyar bor utazó nagykövetének is nevezik, hiszen az Egri borvidék népszerűsítésén túl szívügyének tekintette a magyar bor széles körben történő megismertetését. Vallotta, hogy a nők plusz értéket képesek hozzáadni az adott borhoz, nevezetesen az érzékenységet, a női létből fakadó együttműködés-teremtés képességét.

Elsősorban az egri borvidék- és borainak népszerűsítését, a magyar és helyi szőlőtermesztés és borászati hagyományok felelevenítését, ápolását és terjesztését tűztük ki célul, megőrizve a vidék borainak gasztronómiához kötődő tradícióit.

Egyesületünk alapszabályzata kimondja, hogy feladatunk a közösségi-, kulturális hagyományok és értékek ápolása, megőrzése és továbbadása.

Eddigi munkánk elsősorban Eger és környékén meglévő kulturális hagyományok ápolásáról szólt, melyek a magyar és helyi szőlőtermeléshez és borászathoz kapcsolódtak, azonban lehetőségeinkhez képest igyekszünk olyan szakmai utakon is részt venni, ahová borvidékünk- és Eger város értékeit elvihetjük

Feladataink közé tartozik szakmai továbbképzések- illetve borral kapcsolatos rendezvények szervezése, és azokon való részvétel.

Rendszeresen megjelenünk az egri, egerszóláti, egerszalóki és novaji szüreti felvonulásokon, a Szent Donát napján a jó termésért való könyörgésen, a Szent János napi borszentelésen az egri Bazilikában. Az Egri Bikavér Ünnepen és az Egri Csillag bontáson illetve az Egri Csillag Fesztiválon.

A hagyományok tiszteletére létrehoztuk a Vincellér Emlékparkot, valamint Gál Tibor világhírű borászunk születésének 50. évfordulójára, szobrot állíttattunk.

Kiemelkedő munkánkért a Szőlő és Borkultúráért kitüntetést is megkaptuk Eger város Önkormányzatától.

Saját hagyományokat is teremtettünk, melyeket évről évre megrendezünk és továbbfejlesztünk:

  • megrendezzük az Egri Borok Bálját,
  • évente kiválasztjuk a Borbarát Hölgyek borát, melyet a Bikavér Ünnepen saját sátorban bemutatunk,
  • faültetéssel emlékezünk a borvidék kiemelkedő alakjaira a Vincellér parkban.

Rendszeresen meghívást kapunk Eger város polgármesteri hivatalától a város szőlővel, borral kapcsolatos, illetve kulturális rendezvényeire, melyeken részt veszünk.

Mint civil szervezet, érzékenyen reagálunk, és segítünk azokon az embereken, akiket természeti katasztrófa ért.

Elnökség és tagság

ELNÖK: Vasné Ignácz Katalin
ALELNÖK: Kissné Rabóczki Barbara
TITKÁR: Gál Tiborné
TAGOK: Dudásné Mészáros Ildikó, Harasztiné Lajtár Klára, Farkas Sándorné, Kelemen Pálné, Udzeliné Murányi Enikő, Fabókné Kiss Katalin, Égető Ildikó, Vályi Katalin, Majoros Éva, D’Ess Erika, Barta Kornélia
TAGJELÖLTEK:  Birincsi Anikó, Hegedűs Anett

SZÁMLASZÁMUNK: Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete – MBH BANK 10103513-04202200-01003000

Egri Borbarát Hölgyek

Közérdekű dokumentumok

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara