Egri Bikavér Classicus

Több felmérés szerint hazánkban és külföldön az Egri Bikavér az egyik legismertebb magyar vörösbor. Mindenesetre a Magyarországon termelt azonos megnevezésű borok közül ebből a borból adnak el a legtöbbet, évente több ezer hektolitert.

A bor előállításához szükséges alapanyagot csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, kék szőlőből készült borokból lehet előállítani, legalább három fajta bor arányos házasításával. A házasított bort 6 hónapig fahordóban kell érlelni, és csak a szüretet követő év november első napja után, előzetes minősítést követően lehet forgalomba hozni.

Az így készült bor a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő Kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.

Magyaros ételekhez, vadhúsokból készült fűszeres ételekhez ajánljuk megfelelő hőmérsékleten fogyasztani (15-17℃).

Forrás: egriborvidek.hu
Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara