Faültetés Dr. Kaptás Tibor emlékére

2020. szeptember 14./Faültetés

Faültetés Dr. Kaptás Tibor (1932-2014) az egri borvidéken végzett szőlő kórtan kutatásban és növényvédelmi szaktanácsadásban végzett kimagasló munkája emlékére.

  • Időpont: 2020. szeptember 19. 9:00
  • Helyszín: Vincellér emlékpark (Eger, Ráckapu tér)

Dr. Kaptás Tibor az Agrártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaságtudományi Karán, 1956-ban szerzett okleveles kertész és szőlész diplomát. Az erre alapozott 50 éves szakmai tevékenységét az utód Budapesti Corvinus Egyetem 2006-ban Aranyoklevéllel ismerte el.A diploma után  Heves Megyei Növényvédő Állomáson  dolgozott, majd a biológiai laboratórium vezetője lett.

A növényvédelmi hálózat fejlődésével egyre több lehetősége nyílott a  növénykórtani problémák  gyakorlati megoldása mellett a technológiai fejlesztési vizsgálatokra is. Ebben az időben a vidéki állomások szakember gárdájának feladata volt a földi- és légi növényvédelem eszközrendszerének fejlesztése, új készítmények bevezetése, a gazdaságossági kérdések vizsgálata. Bár akkor még nem így hívták – ez volt az integrált védekezések kezdete.

Vezetésével a Heves Megyei Növényvédő Állomás Biológiai Laboratóriuma elsősorban a szőlő növényvédelem technológiájának kidolgozásában végzett kezdeményező és fejlesztő munkát, az elsők között kezdett rezisztencia vizsgálatokba.

Emberi kötelességének érezte, hogy a szőlő védelemben szerzett ismereteit a lehetőség szerint minél szélesebb körben átadja a gyakorló szőlészek, később a már induló kisebb borászatok tulajdonosai számára.

Eredményeit a hazai és a külföldi szakma elismerte.  Számos előadást tartott,  szakmai folyóiratokban publikált, közreműködött egyetemi és főiskolai jegyzetek elkészítésében.Az MTA Növényvédelmi Kutató Intézet külső tudományos munkatársa, az MTA Miskolci Akadémiai Bizottság tagja volt.

Az 1996-os nyugdíjba vonulásáig, egyetlen munkahelyén, a ”Növényvédő Állomáson” dolgozott 40 éven keresztül, azon meggyőződése alapján, hogy a folyamatosan fejlődő növényvédelmi szervezet megfelelő hátteret biztosít tevékenységéhez.

Múlhatatlan érdemei előtt tisztelgünk. További információ róla ITT olvasható.

 

Vasné Ignácz Katalin elnök

Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Hozzászólok

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara