Gál Tibor

Gál Tibor 1993-ban alapította pincészetét Egerben a Verőszala utcai pincesoron. Ambiciózus, lendületes ember lévén mind az akkori magyar borászati- és országhatárokon is tovább látott. Nyitott volt az újra, de hitt a tradíciókban is, majd ezeket ötvözve alkotott magas minőségű borokat.

Munkásságát az egész világon ismerték és elismerték. Tanácsadóként dolgozott Olaszországban és dél- Afrikában, illetve különböző magyarországi borvidékeken, például Szekszárdon és Pannonhalmán is. 1998-ban az év borászává választották, később a Wine Spectator Magazin az 1998-as évjáratú „Ornellaia” borát, – melyet Olaszországban, Toszkánában készített-, a 100 legjobb bor listáján az első helyre rangsorolta. Öröksége nagyobbik fia, ifj. Gál Tibor vezetésével él tovább, 40 hektáron, 6 kiemelkedő dűlőben.

1998-ban kapta meg id. Gál Tibor első jelölésből az Év Borásza díjat, amit egész családja jelenlétében a budai Hilton Szállóban vehetett át. Ugyanebben az évben készítette el azt az Ornellaia Super Toscan cuveét, amit később 2001-ben a Wine Spectator magazin top 100 borának első helyezettjévé választotta. Szakmai munkájának elismeréseként 2001-ben a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetését vehette át.

Telepített syrah-t és viognier-t, dolgozott, hogy ezekből is legyen valami. 2002-ben születtek meg az első dűlőszelektált Pinot Noirok a Sikhegy, Pajados, és a Grőber dűlőkről. Ekkor már közel háromszázezer palack bor készült a Gál Tibor Pincészet érdekeltségeiben.

Gál Tibor dél-afrikai szaktanácsadói munkája során tragikus hirtelenséggel elhunyt 2005-ben, ezután családja vette át a birtok irányítását. Ugyanebben az évben jelölték a Németországban a világ legrangosabb borászati díjára a bor Oscar díjra. A díjátadón Gál Tiborné és ifj. Gál Tibor vett részt.

gal-tibor

2002-ben Gál Tibor ötlete alapján alakult meg az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete.

A fő kép forrása: Vinoport
Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara