Varsányi Pincészet

VERPELÉT

Bemutatkozás

A Varsányi Lajos 3. generációs szőlőtermelőként 1990-ben alapította meg a Varsányi Pincészetet a jelenlegi telephelyen, Verpeléten. Az elindulást követően egyik célként a Debrői Hárslevelű megújítását tűzte ki. Ennek a keretein belül került a későbbiekben eltelepítve egy közel 2 hektáros törzsültetvény, melynek célja az volt, hogy kiválasszuk azt a Hárslevelű változatot amelyik, – mint Hungarikum – a Magyar körülmények között a legjobb minőséget adja. A fő kitűzések közé nem csak a Debrői Hárslevelű megújítása tartozott, hanem ezzel kapcsolatban egy olyan korszerű üzem létrehozása is, mely ötvözni tudja az Egri Borvidék tradícióit a korszerű technológiával. A korszerű technológiának és gondolkodásnak köszönhetően a 90’ évek végén elkezdtünk Rosé borokat készíteni mely akkor még új dolognak számított Magyarországon. Kezdetekben ezzel a két borral értük el sikereinket, melyek ismerté tettek minket az Egri Borvidéken és a borvidéken kívül is. Boraink sikeresen szerepeltek a Miklós napi rosé borversenyen és a Cannes-i rosé „Olimpián” is. Fontosnak tartjuk és mottónk is, hogy csak jó szőlőből, jó alapanyagból lehet kiváló borokat készíteni. A Varsányi Család jelenleg 75 hektár saját területtel rendelkezik, és a jövőben szeretnénk még további telepítéseket végrehajtani. Területeink Aldebrőtől Egerszalókig megtalálhatóak a legjobb dűlőkben (Ácsok, Cinege, Szent János völgy, Kerékkötő, Öreghegy, Hosszú, Királyi, Veres, Varjas).

A 2000-eDSC_0489s évek közepén a Varsányi Család fiatalabb tagjai is bekapcsolódtak a munkába, így most már ténylegesen, mint családi vállalkozás működik a Pincészet. A főbb munkaterületeken – pénzügy, borászat, kereskedelem, logisztika a család irányítása alatt működik. Judit a pénzügyi és számviteli vezetőként képviseli a higgadtságot, a racionalitást a családban. Kati a frissen végzett borász, hozta az új lendületet, az új ötleteket a borászatba, Gabriella koordinálja és szervezi a kiszállításokat. Varsányi Lajos mint ügyvezető szemléli és segíti mindannyiunk munkáját, adja át folyamatosan a kereskedelmi és társadalmi kapcsolatait.

Két termékkategóriában forgalmazzuk a borainkat. A Family selection borcsaládunk, mely különös odafigyeléssel, alacsony terheléssel termelt szőlőből készül, mára már elengedhetetlen részét képzi a HORECA szektornak. A sorozatban megtalálhatóak a friss gyümülcsös reduktív fehérborok, mint a Sauvignon Blanc, az Ottonel vagy Sárga muskotály, az Új Borvidéki brand termék az Egri Csillag, mely a Pincészet legjobb borainak a házasításából készül csakúgy mint a 2009.-es évjáratú félédes Debrői Hárslevelű. Ebben a termékkategóriában különös figyelmet fordítunk a roséra is. Minden évben legalább 3 féle rosét hozunk ki forgalomba. November elején jelenünk meg a piacon a Pinot Noir roséval mely a karakterességével hívja fel magára a figyelmet, és a Menoire roséval mely inkább a kedvességével, majd március végén-április elején a cuvée rosénkkal, mely az abban az évben a legjobb 2 rosé házasításából készül. Természetesen mint az Egri Borvidéken működő borászat, nem maradhat ki a sorozatból a méltán híres Egri Bikavér, mely minden esetben Kékfrankos alapra épül és legalább 5 féle borból házasítjuk. Valljuk, hogy minél több borból készítjük annál színesebb lesz, annál jobban be tudjuk azon keresztül mutatni a Borvidéket.

Termékeink mára közvetlen vagy közvetett beszállítással a Magyarországi üzletek mindegyikében megtalálhatóak. Különösen büszkék vagyunk Debrői Hárslevelű borra, mely bort már minden üzletlánc mint saját márkás termék is tartja.

Eredmények

2014: Legjobb Egri Csillag – Egri Csillag (2013)

Elérhetőség

CÍM: 3351 Verpelét, Dózsa György út 3/1.
HONLAP: www.varsanyipinceszet.hu
E-MAIL: info@varsanyipinceszet.hu
TELEFON: +36 36 559 012

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara