St. Andrea Szőlőbirtok

EGERSZALÓK

Bemutatkozás

A birtok története

Szőlőbirtokunkat 2002-ben alapítottuk az Egri borvidéken, egerszalóki központtal. 18 hektárral indultunk, most 45 ha szőlőterületen dolgozunk.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása

A pincénk hagyományos tufába vájt pince, ahol egyszerű módon termeljük borainkat.

További gondolatok a birtokról

Törekvésünk fókusza a borvidék egyediségét kifejező borok megtermelése, mint az Egri bikavér és az Egri csillag. Gondolkodásunkban elsődleges az értékes, gazdag szőlőgyümölcs elérése, a helyi szőlőfajtáink minél mélyebb megismerése és a hagyományra építkező, megújuló borászkodás. Szeretnénk a borvidék adottságaihoz illő, sajátosan helyi felfogású, izgalmas borokat termelni. Megítélésünk szerint Eger az egyik legizgalmasabb borvidéke Magyarországnak. Hálásak vagyunk, hogy itt foglalkozhatunk szőlőtermeléssel. Különlegesen izgalmas feladat egy helyen fehér és vörösborral is foglalkozni. A hagyományainkból kiindulva és a kor minőségi elvárási mellett szeretnénk termőhelyeink egyediségét kifejező borokat megtermelni. Kiemelten foglalkozunk a régi fajtákkal, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a furmint, a kadarka és a kékfrankos. Igyekszünk megismerni termőhelyeinket, évről évre tökéletesíteni szőlőtermelésünket valamint kifinomítani és a különböző fajtákhoz igazítani a bor készítését.

Az ültetvény bemutatása

Szőlőskertjeink az egri borvidék kilenc dűlőjében találhatók: Paptag, Ferenchegy, Kovászó, Magyalos, Boldogságos, Hangács, Kis-Eged, Nagy-Eged-hegy és a Nagy-Eged. Ültetvényeinken, 5-10 ezer tő/ha. Hozamkorlátozás mellett, hagyományos műveléssel termesztjük a szőlőt. Ültetvényeink 19 fajta gyümölcsét adják borainkba. A hagyományos egri bort mindig több szőlőből készítették, ezért a St. Andrea birtok is ez alapján dolgozik az egri borok újrafogalmazásán.

A birtok borai

Birtokunk két borra fókuszál. Házasított fehérboraink a Napbor, a Boldogságos dűlő, az Örökké és a Mária. Házasított vörösboraink az Akutyafáját, az Áldás, a Hangács dűlő, a Merengő, és a Nagy-Eged-hegy. Választékunkban szerepel még rozé és pinot noir borok.

Eredmények

2015: Az év pincészete (Borigo Magazin)
2014: Az év pincészete (Borigo Magazin)

Elérhetőség

CÍM: 3394 Egerszalók, Ady Endre u. 88.
HONLAP: www.standrea.com/
E-MAIL: info@standrea.hu
TELEFON: +36 30 692 5860

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara