Sike Borászat

EGER

Bemutatkozás

A Sike Borászat 27 hektár szőlőterületen gazdálkodik. Szőlőterületeink nagy része az egerszóláti határban található. A legnagyobb egybefüggő terület a 16 ha nagyságú Szarvas-dűlő, más néven Nagyhatár, mely egyedi fekvésű és kiváló talajadottságokkal rendelkezik. Éppen ezért erre a területre a borászat meghatározó fajtáit telepítettük. Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Alibernet, Kadarka, Pinot Noir, Olaszrizling. A kellemes illatokkal rendelkező Cserszegi Fűszeres a Paptetőn terem 1,8 ha területen. A szóláti Tóbérc-dűlőben öreg Merlot és Kékfrankos, valamint új ültetvényben egy fajtakisérlet Viogniere, és egy régi álom, a Furmint lett telepítve.

A borkészítés három pincében történik.  A Szépasszony-völgyi pince egy kicsi öreg pince volt, melynek átépítését 2006 tavaszán fejeztük be. A kis kóstoló pincéből egy 100 méter hosszú, impozáns, reprezentatív pincét alakítottunk ki, ahol most egy 120 fő befogadására alkalmas kóstoló helyiség és egy 60 fős terasz várja a vendégeket. A pince belső részében a borok érlelése történik. Jelenleg 70.000 liter kis tölgyfahordóban és közel 100.000 palackan érik bor. Az elkészült pince jelenleg a Szépasszony-völgy egyik legszebb és legnagyobb, borászattal és magas szintű borkóstolással foglalkozó pincéje.

A pince egész évben, mindennapos nyitva tartással várja a kóstolni kívánó vendégeket. A pincében borbemutatókat is tartunk kisebb-nagyobb csoportok részére. A borkóstoló során tájékoztatást kapnak a magyarországi, azon belül az egri borászat kialakulásáról, történetéről, a bor készítéséről és a borokról. Csoportos kóstolást előzetes bejelentkezéssel – igény esetén hideg-meleg étellel – tudunk vállalni. Pincénk a Borút Egyesület által minősített pince valamint a Szépasszony-Völgyi Vendégvárók Egyesülete által minősített 3 fürtös pince.

Eredmények

2004: Az Év Egri Bortermelője
2006: Vinagora Nemzetközi Borverseny – Arany – Egri Merlot 2003
2008: Challenge International du Vin – Bronz – Egri Szürkebarát 2006

Elérhetőség

CÍM: 3300 Eger, Szépasszony-völgy, Disznófősor 43.
HONLAP: www.sikeboraszat.hu
E-MAIL: siketamas@chello.hu
TELEFON: +36 30 742 9024

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara