Fát ültettek az Egri Borbarát Hölgyek Barócsi Dezső emlékére

2018. szeptember 23./Faültetés

Barócsi Dezső szőlő szaporítóanyag-felügyelő és megyei főkertész emlékére az Eger Civil Ünnepéhez kapcsolódva vörös juharfát ültettek az egri Borbarát Hölgyek a Ráckapu téri Vincellér parkban. Ezzel tisztelegve munkássága előtt.

A verpeléti kertészmérnök 1971-es diplomázása után először a verpeléti, később a kerecsendi termelőszövetkezetekben szerzett szakmai gyakorlatot, mint agronómus, majd főagronómus. Felügyelete alá több száz hektárnyi szőlőültetvény művelésének megszervezése és irányítása tartozott. A 70-es évek végén rövid ideig az Állami Biztosítónál dolgozott, mint kertészeti kárszakértő. Majd 1978-tól 16 éven át a szőlő szaporítóanyag felügyeleténél tevékenykedett főfelügyelőként. Északkelet-Magyarországon a Mátrai borvidéktől egészen Tokaj-Hegyaljáig a felügyelete alá tartozott a szőlő szaporítóanyagok előállításának ellenőrzése, így munkája nagymértékben hozzájárult a térség ültetvényeinek megfelelő minőségben és egészségi állapotban történő kialakításához.

1994-től egészen a 2001-es nyugdíjazásáig a Földművelésügyi Minisztérium Heves Megyei Földművelésügyi Hivatalában, mint megyei főkertész tevékenykedett. Számtalan egri és heves megyei szakmai rendezvény résztvevője és szervezője, valamint szakmai versenyek zsűritagja volt.

Faültetés Egri Borbarát HölgyekKiemelkedő szakmai munkásságát 1984-ben Kocsis Pál emlékplakettel ismerték el, 2002-ben pedig az Egri Hegyközség az Eger szőlő- és borkultúrájáért díjat adományozta számára. A 2011-ben bekövetkezett haláláig számos szőlő- és bortermelőnek adott értékes tanácsokat és nyújtott szakmai segítséget az Egri borvidéken és azon kívül egyaránt – mondta a méltatásban Vasné Ignác Katalin az Egri Borbarát Hölgyek elnöke.

Habis László Eger polgármestere úgy fogalmazott – elődeink tisztelete a legnagyobb erkölcsi érték. Véleménye szerint szép hagyomány a faültetés azok emléke előtt, akik sokat tettek a szőlő és bortermelésért, valamint az egri borvidékért. Tekintse meg galériánkat!

Szerző: Makkai Zsanett

Forrás: Eger Hírek

Hozzászólok

Copyright © 2016 - Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete / Készítette - Cascara